Konstnärer och konstverk

Domkyrkan
Miika Riikonen: Nikolainkirkko

Miika Riikonen, som 2015 fyller 37 år, har skapat en ljusinstallation som ett hattlyft till Helsingfors domkyrka, som fyller 163 år, och kompositören Aulis Sallinen, som fyller 80 år. Beställningsverket strävar efter att lyfta fram mångformigheten och arkitekturen i Domkyrkan. Riikonen har medverkat i olika versioner av ljussättning av Domkyrkan och vill nu framföra sin egen version. Verkets längd är cirka sex minuter.

Ljusinstallation: Miika Riikonen
Domkyrkan: Arkitekt Carl Ludvig Engel, slutförd av Ernst Bernhard Lohrmann
Musik: Aulis Sallinen – Metamorfora Op. 34, framförd av Ilkka Paananen och Saara Hakkila

Bilder: Jussi Ratilainen

Förevisningstid: Dagligen kl. 17-22

Miika Riikonen är en ljus- och videodesigner från Helsingfors. Han inledde sin karriär i slutet av 1990-talet och har gjort ljus- och videoarbeten för band, festivaler, TV, företagsevenemang, opera, dans och teater. Riikonen tog sin kandidatexamen i teaterkonst vid institutionen för ljus- och ljuddesign vid Konstuniversitetets Teaterhögskola år 2012. 

Tillbaka till toppen

Senatstorget
Fire Circus Walkea: Fire Circus Walkea

Fire Circus Walkea, regisserad av Antti Suniala, förenar eldcirkus och dans till en aldrig förut skådad helhet i Senatstorgets historiska miljö. Föreställningen tar sig an eldkonsten från nya utgångspunkter för dans: den har gjorts i samarbete med Cristiana Casadion, känd som en modern cirkuskonstnär och danskoreograf. Arbetsgruppen består av professionella dansare från Berlin. Kläddesigner Mirkka Metsola svarar för scenografin.

Bilder: Jussi Ratilainen

Förevisningstid: Kl. 17 och kl. 20 (längdt cirka 25 minuter)

Fire Circus Walkea är eldkonstnären och koreografen Antti Sunialas ensemble som förnyar eldkonsten och för den närmare modern cirkus. Fire Circus Walkea har uppträtt på Lux Helsinki även tidigare, åren 2011, 2012 och 2014.

Antti Suniala har uppträtt och undervisat sedan år 2000 och har blivit en av våra internationellt mest ansedda eldcirkuskonstnärer. Suniala har studerat på cirkuslinjerna vid Åbo konstakademi och Beijing International Art School i Kina. Suniala belönades med Esiintyvät Taiteilijat ry:s pris för årets underhållningsartist år 2010 samt med konstpriset i hemstaden Träskända år 2011. Suniala bor och övar i Berlin.

Tillbaka till toppen

Torgkvarteren
Petri Tuhkanen: Sinisten välissä

Plats: Bockska huset innergård, ingång from Alexandersgatan eller Sofiegatan

Sinisten välissä är ett verk som behandlar färger som syns mellan två blå färger – himlen och havet. En enorm mängd färger möter varandra i horisonten varje dag, dygnet runt. 

Till verket har man valt fem avlägsna platser på jorden, där dessa två blå färger möts i mycket olika miljöer. Mötena omvandlas till färgat ljus i verket. Verkets rytm bestäms av solens gång på de utvalda platser den här tiden på året. Solens gång har förkortats till fem minuter.

De valda platserna är Svalbard i Norge, Korpo i Finland, Santiago på Kap Verde, Tasmanien i Australien samt Antarktis.

Verket visades i Lux IN-utställningen på Kabelfabriken i Lux Helsinki 2014 och visas nu i en ny miljö.

Bild: Jussi Ratilainen

Förevisningstid: Dagligen kl. 17-22

Tillbaka till toppen

Torgkvarteren
Anniina Veijalainen: Suojaväri/Camouflage

Plats: Bockska husets innergård, ingång från Alexandersgatan eller Sofiegatan

"Man kan inte se sig själv i ett landskap."

Suojaväri/Camouflage är en skulptur om försvinnande, reflektioner eller oändligt sken. Ytan är gränsen mellan människan och världen, den synligaste människoformen. Den är dock endast en spegelbild av miljön, en reflektion i blicken eller ljusets rörelse på huden.

Verket visades i Lux IN-utställningen på Kabelfabriken i Lux Helsinki 2014 och visas nu i en ny miljö.

Bild: Jussi Ratilainen

Förevisningstid: Dagligen kl. 17-22

Tillbaka till toppen

Torgkvarteren
Ville Mäkelä: Vladimir

Plats: Bryggeri Helsinkis innergård, ingång från Sofiegatan eller Unionsgatan

Ryssland har på grund av sin politik redan länge figurerat i globala medier. Eurasianisterna motsätter sig influenser från väst och att Ryssland blir västerländskt. Demonstranter och sexuella minoriteter har under den senaste tiden stött på stort motstånd från statens håll.

Verket är en protest mot idéerna i Rysslands politik.

Verket visades i Lux IN-utställningen på Kabelfabriken i Lux Helsinki 2014 och visas nu i en ny miljö.

Bild: Jussi Ratilainen

Förevisningstid: Dagligen kl. 17-22

Tillbaka till toppen

Helsingfors universitet, Porthania
Mader Wiermann: shift

Adress: Universitetsgatan 3

Verket skapar en illusion på universitetsbyggnaden Porthanias fasad och får oss att se byggnaden i ett nytt ljus. Byggnadens fönster fylls av olika stenblock som skapar oändligt med nya rum och landskap när de rör sig. Det virtuella landskapet som stenblocken bildar smälter in i Porthania: fönstret ser ut som ett titthål in i ett större maskineri som drivs inuti byggnaden. Verkets filmiska egenskaper kompletteras av en ljudinstallation av Thomas A. Troge.

Verket firar Helsingfors universitets 375-årsjubileum. Verket stöds av Goethe-Institut Finnland.

Bild: Jussi Ratilainen

Förevisningstid: Dagligen kl. 17-22

Mader Wiermann är en tysk konstnärsduo som består av mediekonstnären Holger Mader och arkitekten Heike Wiermann. Mader Wiermanns verk som förenar ljus, rörliga bilder och ljud har visats på olika evenemang och museer runtom i världen, bland annat i São Paulo, New York, Peking, Köpenhamn och Oslo.

Tillbaka till toppen

Helsingfors universitet, Topelia
Flera konstnärer: Lantern Park

Adress: Unionsgatan 38

Den stämningsfulla lyktparken Lantern Park skapas i år på Topelia-kvarterets innergård på Helsingfors universitets område. Lyktparken består av över hundra lyktor: utöver lyktorna från tidigare år medverkar även nya lyktor som tillverkats av studerande inom konst och design. Även parkens belysning blir en del av stämningen.

Lyktparken uppförs i samarbete med Aalto-universitetet och Konstuniversitetet. Parken kureras av ljusdesigner Mia Kivinen.

Lyktparken firar Helsingfors universitets 375-årsjubileum.

Bild: Jussi Ratilainen

Förevisningstid: Dagligen kl. 17-22

Nya lyktor har tillverkats av Liisa Ahlfors, Elena Aleksandrova, Marianne Autio, Suvi Ermilä, Oscar Furunes, Ilkka Jaakkola, Kristian Jalava, Matti Jykylä, Anders Karls, Inka Komulainen, Anni-Marja Kuula, Petra Kytölä, Jaakko-Ilkka Leeve, Amanda Manner, Petra Martinez, Maria Mastola, Duncan Matthews, Veronika Nehasilová, Niko Nurmi, Saara Palmujoki, Ilkka Paloniemi, Jaakko Raami, Alexander Salvesen, Beatrice/Sofie Sillanpää, Laureline Tilkin-Franssens, Fernando Visockis & Pedro Heldt, Tomoya Wakayama och Emilio Zamudio.

Se bilder om de nya lyktor i galleriet.

Tillbaka till toppen

Järnvägsstationen, Posthallen
Antonin Fourneau: Water Light Graffiti

Water Light Graffiti är ett verk som behöver publikens hjälp för att genomföras. Ytan, som består av tusentals LED-lampor, vaknar till liv vid beröring med vatten. ”Vattenljusgraffitin” kan skapas med till exempel en pensel eller fingrarna. Vem som helst kan delta i verket. Verket förenar teknik, interaktivitet och gatukonst.

Water Light Graffiti har gästat evenemang omkring hela världen, bland annat ljusevenemanget Glow i Eindhoven i Holland, Fête des Lumières i Lyon i Frankrike och New York Design Week i USA.

Verket genomförs i samarbete med Penningautomatföreningen RAY. Verket stöds av Institut français de Finlande.

Bild: Jussi Ratilainen

Förevisningstid: Dagligen kl. 17-22

Antonin Fourneau från Frankrike arbetar med interaktiv konst och populärkultur och undersöker särskilt kreativ interaktion i stora grupper av människor. Fourneau har arbetat i Spanien och Japan samt deltagit i flera utställningar med digital konst. För närvarande är han professor inom digital konst vid konsthögskolan ENSAD i Paris och en populär gästföreläsare runtom i världen.

Tillbaka till toppen

Sanomahuset, Medietorget
Immanuel Pax: Enimmäkseen hyvä näkyvyys

Har du någonsin lagt märke till de tusentals blodkärl som kryssar på din näthinna? Titta noga. De finns där. Du har bara glömt dem.

Enimmäkseen hyvä näkyvyys trevar efter synsinnets gränser. Den sitter på kanten av synfältet och tittar över.

I verket projiceras handmålade diabilder, målade av Anniina Veijalainen, mot tittaren. Verkets färger och former avslöjas genom opalglas som placeras framför tittarnas ögon.

Verket visades i Lux IN-utställningen på Kabelfabriken i Lux Helsinki 2014 och visas nu i en ny miljö.

Bild: Jussi Ratilainen

Förevisningstid: Dagligen kl. 17-22

Tillbaka till toppen

Medborgartorget
Kinsei & Aake Otsala: Time Lapse Plant

Trodde du att skuggan bara kan ha mörka nyanser? Time Lapse Plant plockar färgerna från tittarens skugga och sätter dem i rörelse. I Lux Helsinki genomförs en interaktiv version av verket, där publiken själva får pröva på vad som händer med deras skuggor.

Time Lapse Plant är en blick in i framtiden: verket drar nytta av egenskaperna hos modern LED-teknik när den förs till sina yttersta gränser. Verket visar i praktiken vad låg energiförbrukning och en ofantlig reaktionshastighet hos ljuskällan innebär.

Bild: Jussi Ratilainen

Förevisningstid: Dagligen kl. 17-22

Kinsei, som egentligen heter Takayuki Fujimoto, kommer från Japan och har undersökt LED-lampor som ljuskälla under flera år. Artistens verk har fört ljusanvändningen till nya områden och utvidgat uppfattningen om vad man kan göra med ljus inom konceptkonst. Kinsei är en av grundarna till konstnärskollektivet Dumb Type, som bildades 1984 i Kyoto i Japan, och har verkat som ljusdesigner och teknisk chef för nästan alla verk som gruppen uppfört.

Finländaren Aake Otsala är en kompositör och ljuddesigner som kommer från Lappland. Hans kompositioner förenar element från nostalgisk folk och elektronisk musik. Otsalas musik har hörts i såväl dansverk, konstinstallationer som rumsplanering. Otsala inledde sin karriär på 1990-talet som basist i proggrockgruppen Absoluuttinen Nollapiste och har sedermera verkat som producent för många olika slags grupper.

Tillbaka till toppen

Musikhuset
WhiteNight Lighting: Yötön yö

Finland är ett motsatsernas land när det gäller ljus. På sommaren känns den vita natten som en självklarhet, när man övervunnit vinterns långa mörker. Sommarnattens mystik har inspirerat artister genom tiderna.

Verket skapar en minnesbild av en nattlös natt mitt i det urbana stadsrummet. De stiliserade trädstammarna i verket är en modern tolkning av en somrig björkskog. Det föränderliga ljuset skapar en abstrakt tolkning av ett nattljus som silas in i skogen och ständigt vandrar. I bakgrunden lever horisonten i midsommarnattens färger. Besökaren kan höra ljuden från en sommarnatt som aldrig tar slut.

Verket stöds av iGuzzini Finland & Baltic Oy och Tehomet Oy.

Bild: Jussi Ratilainen
 

Förevisningstid: Dagligen kl. 17-22

WhiteNight Lighting är ett verk av Joonas Saaranen och Arto Heiskanen. Radarparet, som känt för sina arkitekturbelysningar, gör exkursioner till ljuskonst med jämna mellanrum. Duon inspirationskällor, den nordliga naturen och ljuset, syns som bärande teman i verken. Verken leker med ljusets och skuggans dialog och ger tittarna utrymme att tolka vad de ser.

Tillbaka till toppen

Villa Hagasund, bakgården
ACT Lighting Design & Odeaubois: OVO

Ljusverket OVO med träkonstruktion finns på bakgården vid Villa Hagasund. Publiken kan röra sig inuti verket och bli omgivna av verkets ljusanimation och ljudvärld. Verket är format som ett ägg, en symbol för nytt liv i hela världen. OVOs universella och rena formspråk har hänfört betraktare på många internationella ljusevenemang.

Bild: Jussi Ratilainen

Förevisningstid: Dagligen kl. 17-22

Belgiska ACT Lighting Design har verkat inom byggnadsbelysning, showbelysning och ljuskonst i över 20 år. Gruppen skapar unika resultat genom att införa kreativitet, innovation och känsla i fasadbelysningen samt pragmatism, perfektionism och teknisk expertis i underhållning och konst. För OVOs ljusplanering svarar Koert Vermeulen, medan scenografin är gjord av Marcos Viñals Bassols. Skulpturen är skapad av Odeaubois Pol Marchandise & Mostafa Hadi.

Tillbaka till toppen

Nationalmuseet, Vedgården
Jürgen Albrecht & Isabelle Mars: Universalis Helsinki

"Wir wandeln alle in Geheimnissen. Wir sind von einer Atmosphäre umgeben von der wir noch gar nicht wissen, was sich alles in ihr regt, und wie es mit unserem Geiste in Verbindung steht.“ 
Johann Wolfgang von Goethe

Jürgen Albrechts och Isabelle Mars verk är abstrakta kompositioner vars färgskala varierar från ogenomträngligt svart till klarvitt. Verken är varken bilder eller föremål, utan tredimensionella fält som endast uppkommer i ljus. Det väsentliga är rummet där verket finns. Verken är illusioner av rum: den yttre och inre sidan smälter in i varandra. I den visuella labyrinten reflekteras ljusets ambivalenta natur som både materiella och immateriella fenomen. Verket stöds av Goethe-Institut Finnland.

Ingång till Nationalmuseets innergårdar genom Museigatans portar bakom byggnaden.

På torsdagen 8 januari Nationalmuseets utställningar är öppna till kl. 22.

Den övre bilden: Jussi Ratilainen
Den nedre bilden: Ilkka Paloniemi

Förevisningstid: Dagligen kl. 17-22

Jürgen Albrecht och Isabelle Mars bor och arbetar i Hamburg i Tyskland. Deras verk har visats på utställningar i Tyskland, Frankrike, Belgien, USA och Storbritannien.

Tillbaka till toppen

Nationalmuseet, Borggården
Ishmail Sandstroem: Mandala

Borggården vid Nationalmuseet fylls av konstnärskollektivet Ishmail Sandstroems verkserie Mandala. Materialet i mandalorna är diabetestillbehör – insulinpennor, sprutor, blodsockermätare och testnålar – som belyses med LED-lampor. Ishmail Sandstroem tror att det med hjälp av mandalan – som på sanskrit betyder cirkel, centrum eller förbindelse – är möjligt att se det förskräckande som vackert och det skrämmande som räddande.

Ingång till Nationalmuseets innergårdar genom Museigatans portar bakom byggnaden.

På torsdagen 8 januari Nationalmuseets utställningar är öppna till kl. 22.

Den övre bilden: Jussi Ratilainen

Förevisningstid: Dagligen kl. 17-22

Ishmail Sandstroem är en algerisk-svensk outsiderkonstnär. Han bor i stadsdelen Sunnyside i Queens, New York. Sandstroem är känd för känsliga, primitiva linjeteckningar och ljusverk som ofta är abstrakta, men alltid känslostarka. 

Tillbaka till toppen

Finlandiahuset
Lighting Design Collective Helsinki: Anonymous

"On the Internet, nobody knows you’re a dog."
Steiner 1993

En vit kub har uppenbarat sig framför Finlandiahuset. Inuti den finns en mikrofon. Scenen är öppen för åsikter, skämt, sånger. Du har tre minuter på dig. Ingen övervakning, ingen censur, inga identiteter.

Anonymous förvandlar Finlandiahuset till ett kommunikationsmedium. Ljusverket erbjuder tittaren en möjlighet att framföra sin egen, till synes osynliga och anonyma åsikt. Verket visualiserar talarens röst och rörelser genom ljusets uttryck: de abstrakta ljusrörelser som bildas reflekteras på Finlandiahusets fasad. Ljuset avslöjar inte vem som är inuti kuben.

Bild: Jussi Ratilainen

Förevisningstid: Dagligen kl. 17-22

Lighting Design Collective Helsinki är en designbyrå som fokuserar på bestående arkitektoniska objekt och vars huvudmaterial är ljus.

Tapio Rosenius är ljusdesigner och ljusartist vars arbeten har genomförts i över tjugo länder i Europa, Asien, Mellanöstern och Afrika. Rosenius har fått tiotals internationella priser inom ljus- och konstområdet.

Jari Vuorinen är en ljusdesigner från Helsingfors med över tio års erfarenhet av arkitektur- och filmljussättning. Vuorinens övergripande metodologi eftersträvar att lyfta fram rummets karaktär och hierarki med hjälp av ljus.

Tillbaka till toppen

Annegården
Flera konstnärer: Unikuvia

Adress: Annegatan 30. FÖR DEN SISTA DAGEN ONS 7.1!

Under Lux Helsinki får stadsborna använda de stora fönstren på Annegårdens fasad. Drömbilder och berättelser, som besökarna kan titta på eller göra själva, projiceras mot fönstren. Även den magiska lyktan på gårdsplanen får ett nytt utseende.


Konstnärslärarna på Annegården handleder arbetet, som lämpar sig för alla åldrar. Ladda ner broschyren om verkstäder (på finska).

Annegårdens café är öppet under Lux Helsinki.


Bild: Jussi Ratilainen

Förevisningstid: Obs! Endast 4-7.1. kl. 17-22

Tillbaka till toppen

Hitta ljusverkets plats på stan
Jasper Leonard Kühn: One Minute of Fame

Hur agerar människorna i staden? De passerar varandra. De har bråttom. Kunde detta ändras med ett knapptryck? Nyfikna förbipasserande får en möjlighet att själva stå i blickpunkten. När man trycker på knappen börjar showen och staden förändras till en scen där vad som helst kan hända. Kanske det är just din minut av berömmelse?

Verkets plats kan hittas i sociala medier eller så kan man besöka infocontainern på Senatstorget för att få reda på var verket finns.

Verket visades första gången på ljusevenemanget Luminale i Frankfurt 2014. Verket stöds av Goethe-Institut Finnland.

Verkets platser:
4.1 Centralgatan
5.1 Narinkens tor
6.1 Mannerheimplatsen, vid Kiasma
7.1 Järnvägstorget vid Isparken

 

Bild: Jussi Ratilainen

Förevisningstid: Dagligen kl. 17-22

Jasper Leonard Kühn är en tysk ljusdesigner. I sitt arbete fokuserar han på växelverkan mellan människor och hämtar inspiration från ljusets möjligheter. Kühn arbetar i beröringspunkten mellan konst, design och pedagogik.

Tillbaka till toppen