Kringprogram

Kringprogram för Lux Helsinki 2016 kommer att publiceras i slutet av hösten 2015.

 

VERNISSAGEKLUBB SÖN 4.1

Kom med och njut av den varma stämningen, gott sällskap och livemusik efter att verken släckts på invigningskvällen! Från 22.30 underhålls publiken av de mjuka, jordnära poptonerna av JonesAndYou. Bandet spelar med glimten i ögat och drog fullt hus på Vanha under Art Goes Kapakka-festivalen sommaren 2014. 

Inträdet till Cafe Vanha är fritt under invigningskvällen och Lux-besökare har egna specialerbjudanden. Lux Helsinki och Jones önskar dig välkommen! Dela din stund med oss: #luxhelsinki #jonesandyou

Evenemang på Facebook: Vernissageklubb

Tid: sön 4.1 kl. 22–24
Adress: Cafe Vanha, Mannerheimvägen 3
Åldersgräns: 18

Facebook: www.facebook.com/JonesAndYou 
Se videon (Youtube): Stuck with a heart, soft sunday

UTSTÄLLNINGAR MED LJUSTEMA

Design Forum Showroom
299 792 458 m/s

Formgivaren, inredningsarkitekten Timo Ripatti och designern Kai van der Puij öppnar en utställning i Design Forum Showroom på Lux Helsinkis invigningsdag den 4 januari kl. 17. Utställningens bärande tema är ljuset, som konstnärerna studerar på olika sätt. På utställningen visas ett verk som konstnärerna skapat tillsammans samt egna verk av båda konstnärerna. Verkens teman växlar från rum som skapas med hjälp av ljusets rörelse till stämningsfulla ljusupplevelser.

Mängden verk som byggs på plats ökar dagligen fram till den 8 januari, då utställningen är helt färdig. Utställningen pågår till den 25 januari 2015. 

Timo Ripatti och Kai van der Puij har samarbetat i flera olika utställningsprojekt. Med sitt gemensamma bidrag fick de tredje pris i tävlingen för ett nationellt minnesmärke över vinterkriget 2014.

Tid: Under Lux Helsinki varje dag kl. 17–22. 9–25.1 mån–fre kl. 12–18 och lör–sön kl. 12–16.
Adress: Skillnadsgatan 9 B, innergården

  

Esplanadens scen
Kustaa Saksi: Muna / Egg

Installationen är ett jättelikt, luftfyllt och belyst ägg. Äggets yta är dekorerat och mönstrat som ett Fabergéägg. Kustaa Saksi ville använda ett ägg som utgångspunkt för sitt verk, eftersom ägget är ett populärt tema inom folkkonst och berättelser. Mönstren lockar besökarna att hitta på sina egna berättelser. Muna / Egg visades första gången på den finländska paviljongen vid bokmässan i Frankfurt i oktober 2014.

Illustratören och konstnären Kustaa Saksi är bosatt i Amsterdam. Hans visuella värld är full av fascinerande mönster, speciella djur och psykedeliska färger. Installationen produceras av Design Forum Finland tillsammans med konstnären.

Tid: Kl. 17–22
Adress: Esplanadparken

ÖVRIGA BELYSTA OBJEKT

Den blå linjen

Ljuskonstverket Den blå linjen lyser över Unionsaxeln, innerstadens längsta sammanhängande gatuaxel, under ett dygn i takt med årstiderna och stadens puls. Med Unionsaxeln avses gatuaxeln mellan Observatoriebacken och Berghälls kyrka, dvs. Kopernikusvägen, Unionsgatan och Broholmsgatan.

En laserstråle reflekteras från Helsingfors observatoriums tak till Berghälls kyrkas torn. Konstverket syns bäst i strålens riktning, dvs. från själva Unionsaxeln. Verket är planerat av Vesa Honkonen/Vesa Honkonen Arkkitehdit ky.

Verket skapades år 2012 för jubileumsåret Helsingfors 200 år som huvudstad. Det startades den 10 december 2012, på dagen 135 år efter att det första elljuset i Helsingfors och hela Finland tändes år 1877.

Tid: Med dygnets, årstidernas och stadens puls
Adress: Kopernikusvägen, Unionsgatan och Broholmsgatan

OpenLight Spots-appen

Lux Helsinki förljuvar vår stad under fem dagar. Du kan fortsätta av ljuset året runt med hjälp av appen OpenLight Spots, där du hittar några fasta belysningsobjekt i Helsingfors. Du kan även komplettera din Lux-rutt med dem! I appen hittar du även den kommande Lux Helsinki-festivalen och bilder på verken från 2014 och 2015.

Dela dina favoriter på Instagram: #luxhelsinki #spots

Appen fungerar på både iPhone-telefoner och iPad-pekplattor. iOS-versionen kan hämtas gratis i AppStore. För Android-enheter kan appen hämtas gratis i Google Play-tjänsten.

Mer information: www.openlightspots.com

GUIDADE RUNDVANDRINGAR

finska och engelska varje dag kl. 17.30 och 18.30. Guidade rundvandringar på svenska och ryska sön–mån 4–5.1 kl. 17.30 och 18.30 samt tis–tor 6–8.1 endast kl. 17.30. Längd max. 1,5 timme.

Biljetten ska hämtas på förhand hos Turistinformationen (adress Norra Esplanaden 19, öppettider mån–fre kl.  9–18 och lör–sön kl. 10–16). Max. 20 deltagare/rundvandring. De finsk- och svenskspråkiga rundvandringarna startar framför Finlandiahuset mot Mannerheimvägen. De engelsk- och ryskspråkiga rundvandringarna startar vid Lux-containern på Senatstorget.

VÄLGÖRENHETSCAFÉER

Kympin Lapset, Villa Hagasund

En varm dryck eller mat som du köper för en god sak värmer både själen och kroppen. Grillkorvar, grillad majs, kex, kaffe, te, varm saft/glögg och kall saft finns till salu.

Föreningen för HUCS barncancerpatienters föräldrar och vänner, HYKSin lapsisyöpäpotilaiden vanhemmat ja ystävät ry, stödjer barn som insjuknat i cancer och deras familjer under sjukhusvård och efter vården.

Tid: kl. 17–21

Plats: Villa Hagasund

Lions Club Helsinki-Torni och Helsinki-Maininki, Topelia

Högklassig korv och varm saft finns till salu.

Lions Club Helsinki-Torni grundades 17.5.1957 och utför Lions-verksamhet i välgörenhetssyfte. Det internationella mottot är ”Vi hjälper”. Alla intäkter från caféet går till välgörenhet för ungdomar.

Tid: kl. 17–22

Plats: Helsingfors universitet, Topelia

CAFÉER OCH RESTAURANGER

Restaurangerna nedan medverkar i Lux Helsinki. Kom ihåg att nämna att det är ett Lux Helsinki-erbjudande när du beställer!

Baker's

Biffrestaurangen:
- Traditionell laxsoppa 10,90 € / 15,90 €
- Renkalv från Lappland, tranbärssås, ugnsbakad potatis och enbärssmör 26 € 

Cafe Bar: 
- Dryck och 13 valfria tapas 13 €

Tid:
Biffrestaurangen: Sön 4.1 stängt, mån 5.1 kl. 11–22, tis 6.1 stängt, ons–tor 7.-8.1 kl. 11–22
Cafe Bar: sön 4.1 stängt, mån 5.1 kl. 9–21, tis 6.1 stängt, ons–tor 7–8.1 kl. 9–24
Närmaste verk: Unikuvia, Annegården
Adress: Mannerheimvägen 12
Webbplats: www.bakers.fi

Belge

Ateneum-konstmenyer på HOK-Elantos restauranger och utställningen Sibelius och konstens värld på Ateneum fram till 22.3.2015. Varje restaurang har en egen meny som inspirerats av Sibelius konst. En inträdesbiljett till konstutställningen ingår i menyn. Biljetten kan även hämtas på förhand i konstmenyrestaurangen efter att bordsreservationen är gjord. Mer information och menyer: www.taidemenu.fi

Konstmeny på Belge 32 €

Förrätt
KRÄMIG BLÅMUSSELSOPPA MED RÄKOR OCH MINIVÅFFLA (LL, A)
Gräddig blåmusselsoppa med räkor och sprödstekt Belgevåffla. 
eller
RÖDBETSCARPACCIO OCH GETOST (LL, G)
Rödbetscarpaccio, rucola, grillad getost, parmesan och rosmarinhonung.

Huvudrätt
MOULES FRITES I BOUILLABAISSESKY (L, G, A)
500 g färska blåmusslor, bouillabaissesky med tomat, Belges potatis, dijonsenapsmajonnäs och husets bröd.
eller
ANKLÅRSCONFIT, BLOMKÅLSPURÉ OCH MÖRK VITLÖKSSÅS (LL, G)
Mört anklår, blomkålspuré, bräserad rödkål, stekta bönor och mörk vitlökssås.

Tid: Endast sön 4.1 kl. 12–24 samt ons–tor 7–8.1. kl. 11–02. Stängt måndag och tisdag.
Närmaste verk: shift, Porthania
Adress: Glogatan 5
Webbplats: www.belge.fi

Café Veranda (Finlandiahuset)

I Finlandiahuset betjänas Lux Helsinki-besökare av Kuppila, "Syltan". Där bjuds det på het soppa och varm choklad under festivalkvällarna från kl. 17! Besökarna får äta så mycket soppan från det egna köket som de orkar för sju euro. Sopporna varierar dagligen. Kuppila bjuder också på italiensk varm choklad från 3,50 euro, och det är fritt fram att krydda chokladen efter egen smak.

Tid: sön 4.1 och tis 6.1 kl. 17–21, mån 5.1, ons 7.1 och tor 8.1 kl. 9–21
Närmaste verk: Anonymous, Finlandiahuset
Adress: Mannerheimvägen 13 e
Webbplats: Café Veranda

Cafe Kansallismuseo

Denna gång är Lux-produkten en rykande het grönsakspurésoppa som man gärna får ta med sig. En portion soppa med bröd kostar 8 euro.

Tid: Varje dag kl. 17–22.
Närmaste verk: Universalis Helsinki och Mandala, Nationalmuseet
Adress: Mannerheimvägen 34
Webbplats: Cafe Kansallismuseo

Casa Largo

Ateneum-konstmenyer på HOK-Elantos restauranger och utställningen Sibelius och konstens värld på Ateneum fram till 22.3.2015. Varje restaurang har en egen meny som inspirerats av Sibelius konst. En inträdesbiljett till konstutställningen ingår i menyn. Biljetten kan även hämtas på förhand i konstmenyrestaurangen efter att bordsreservationen är gjord. Mer information och menyer: www.taidemenu.fi

Konstmeny på Casa Largo 32,40 €

Förrätt
Sopa de remolacha y queso de cabra (VL)
Husets getost-rödbetssoppa med rostat lantbröd 

Huvudrätt
Salmon a la parilla y romesco remolacha (L,G)
Stekt lax, vitvinsstuvad spenat och rödbetsromesco, potatistortilla
eller
Pollo a la maestro (L,G)
Stekt majskycklingbröst, rostade körsbärstomater, madeirasås och friterad potatis

Tid: Endast sön 4.1 kl. 12–24 samt tor 8.1. kl. 11–02. Stängt måndag, tisdag och onsdag.
Närmaste verk: Water Light Graffiti, Järnvägsstationen, Posthallen
Adress: Stationsplatsen 2
Webbplats: www.casalargo.fi

Fransmanni

Kyckling- och oxrätter i gryta -15 % på normalpris Kom ihåg att nämna att det är ett Lux Helsinki-erbjudande när du beställer.

Tid: sön 4.1 kl. 12–21, mån–tis 5–6.1 kl. 11.30–22.30, ons–tor 7–8.1 kl. 11.30–23.00
Närmaste verk: shift, Porthania
Adress: Glogatan 8
Webbplats: www.raflaamo.fi/helsinki/ravintola-fransmanni

Kaarna baari & keittiö

Ateneum-konstmenyer på HOK-Elantos restauranger och utställningen Sibelius och konstens värld på Ateneum fram till 22.3.2015. Varje restaurang har en egen meny som inspirerats av Sibelius konst. En inträdesbiljett till konstutställningen ingår i menyn. Biljetten kan även hämtas på förhand i konstmenyrestaurangen efter att bordsreservationen är gjord. Mer information och menyer: www.taidemenu.fi

Konstmeny på Kaarna 29 €

Förrätt
Glasmästarabborre på rostat maltbröd med dillmajonnäs

Huvudrätt
Älgentrecôte, mörk timjansås och batatpuré
eller
Stekt röding, smör- och vitvinssås och varm potatissallad

Tid: Sön 4.1 kl. 12–21, mån–tor kl. 11–23
Närmaste verk: Water Light Graffiti, Järnvägsstationen, Posthallen
Adress: Köpcentrum Forum, Mannerheimvägen 20
Webbplats: www.ravintolakaarna.fi

Kappeli

Ateneum-konstmenyer på HOK-Elantos restauranger och utställningen Sibelius och konstens värld på Ateneum fram till 22.3.2015. Varje restaurang har en egen meny som inspirerats av Sibelius konst. En inträdesbiljett till konstutställningen ingår i menyn. Biljetten kan även hämtas på förhand i konstmenyrestaurangen efter att bordsreservationen är gjord. Mer information och menyer: www.taidemenu.fi

Konstmeny i Kappelis sal 35 €

Förrätt
Gäddmousse, citron- och dillmarinerade flodkräftstjärtar (l)
Mormorsgurka, tomatpickels, dillmajonnäs och lantbrödskrutong

Huvudrätt
Rosmarinsmörstekt bröst av skogsduva och rapphöna (g, l)
Blomkålspuré, honungsrödbeta, karamelliserat äpple, shiitakesvamp och rönnbärssås.
eller
Surskorpspanerad abborre (l)
Duchessepotatis, bönor, shiitakesvamp och flodkräftssås

Tid: Varje dag kl. 10–24.
Närmaste verk: Torgkvarteren, tre verk – kom också ihåg ägginstallationen på Esplanadens scen!
Adress: Södra Esplanaden 1
Webbplats: www.kappeli.fi

König Helsinki

Ateneum-konstmenyer på HOK-Elantos restauranger och utställningen Sibelius och konstens värld på Ateneum fram till 22.3.2015. Varje restaurang har en egen meny som inspirerats av Sibelius konst. En inträdesbiljett till konstutställningen ingår i menyn. Biljetten kan även hämtas på förhand i konstmenyrestaurangen efter att bordsreservationen är gjord. Mer information och menyer: www.taidemenu.fi

Konstmeny på König 37 €

Förrätt
BULJONG OCH PASTEJ (LL) 
Lökpaj och svampbuljong 

Huvudrätt
SIK BEURRE BLANC (LL, G) 
Stekt sik, grönsaksgratäng och ljus smörsås 
eller
OXFILÉ BEARNAISE (LL, G) 
200 g oxfilébiff, grönsaksgratäng och bearnaisesås 

Tid: Endast torsdag 8.1 kl. 11–01. Stängt sön–ons 4–7.1.
Närmaste verk: shift, Porthania
Adress: Mikaelsgatan 4
Webbplats: König Helsinki

Macu

Marshmallows och varm choklad 3,50 € 
Marshmallows och varm choklad med pepparmintlikör 8,50€

Tid: mån–sön 11.30–24
Närmaste verk: Anonymous, Finlandiahuset
Adress: Mannerheimvägen 50
Webbplats: Restaurang Macu

Memphis Hesari

Alla focaccia sandwich-rätter -15 % på normalpris. Kom ihåg att nämna att det är ett Lux Helsinki-erbjudande när du beställer.

Tid: sön 4.1 kl. 13–21, mån–tis 5–6.1 kl. 11–22, ons–tor 7–8.1 kl. 11–23
Närmaste verk: shift, Porthania
Adress: Universitetsgatan 8
Webbplats: www.raflaamo.fi/helsinki/memphis-hesari

Nuevo

Menú Lux Helsinki 38 euro

Tapas
Chorizokorv med aioli
och
Paj med getost och pinjekärnor med vinmarinerade fikon 

Pollo
Kyckling insvept i serranoskinka med basilika, rostad batat, bönor och sherrysås 

Tarta de queso
Apelsincheesecake med mintsorbet 

Tid: sön 4.1 stängt, mån–tis 5–6.1 kl. 11.30–22, ons–tor 7–8.1 kl. 11.30–24
Närmaste verk: Torgkvarteren, tre verk
Adress: Sofiegatan 4
Webbplats: www.ravintolanuevo.fi

Salutorget

Salutorgets blinisortiment 26,80 € (norm. 33,50 €). Tillbehör till traditionella boveteblinier:
- Sik- och löjrom, lök och smetana 
- Skagentartar 
- Rökt renmousse och tranbärscoulis 
- Skogssvampsallad med pepparrot

Tid: Sön 4.1 kl. 11–18, mån 5.1 kl. 11–23, tis 6.1 stängt, ons 7.1 kl. 11–24, tor 8.1 kl. 11–24
Närmaste verk: Torgkvarteren, tre verk
Adress: Norra Esplanaden 15
Webbplats: www.salutorget.fi

Salve

Ateneum-konstmenyer på HOK-Elantos restauranger och utställningen Sibelius och konstens värld på Ateneum fram till 22.3.2015. Varje restaurang har en egen meny som inspirerats av Sibelius konst. En inträdesbiljett till konstutställningen ingår i menyn. Biljetten kan även hämtas på förhand i konstmenyrestaurangen efter att bordsreservationen är gjord. Mer information och menyer: www.taidemenu.fi

Konstmeny på Salve 29 €

Förrätt
Skogssvampsoppa, skummad smetana och timjan

Huvudrätt
Salves böckling, potatismos och gräddfilssås med dill
eller
Rostat vildsvin, gräddig senapssås och örtrotsaker

Tid: Sön 4.1 10–23, mån–tor 5–8.1 kl. 10-24
Närmaste verk: Unikuvia, Annegården
Adress: Sandvikskajen 11
Webbplats: www.ravintolasalve.fi

Sanomakahvila

Varm choklad med vispgrädde och kanelbulle 6,50 €
Grönsaksfoccaccia och citron-Novelle (0,5l) 9 €
Räksmörgås och citron-Novelle (0,5l) 9 €

Tid: Sön 4.1 17–22, mån 5.1 8.30–22, tis 6.1 17–22, ons 7.1 8.30–22, tor 8.1 8.30–22
Närmaste verk: Enimmäkseen hyvä näkyvyys, Sanomahuset, Medietorget
Adress: Tölöviksgatan 2
Webbplats: Sanomakahvila

Story

Borsjtjsoppa 9,50 €
Borsjtjsoppa och självgjord ingefärsdryck 13,50 € 

Soppan serveras med nybakt bröd från det egna bageriet. Även lunchservering samt söta och salta bakverk från det egna bageriet.

Tid: Mån 5.1 – tor 8.1 kl. 8–18
Närmaste verk: Torgkvarteren, tre verk
Adress: Gamla saluhallen, Södra kajen
Webbplats: http://restaurantstory.fi

Sunn

Vegetarisk borsjtjsoppa
Rödbeta, kål och smetana 12,40 € (norm. 15,50 €)

Det finns också ett dryckerbjudande på restaurangen.

Tid: sön kl. 10-22, mån-tis kl. 11-22, ons-tor kl. 11-23
Närmaste verk: Torgkvarteren, Domkyrkan & Senatstorget 
Adress: Alexandersgatan 26
Webbplats: http://ravintolasunn.fi