Sanottua

Festivaalista on kirjoitettu vuosien varrella paljon kotimaisessa ja kansainvälisessä mediassa. 
Lue parhaat poiminnat artikkeleista! Suurin osa artikkeleista on julkaistu alun perin englanniksi.


"Lux Helsinki, Suomi"

Shira, Beautiful Now, 19.12.2014
10 Beautiful lights festivals around the world now (10 kaunista valofestivaalia ympäri maailmaa juuri nyt)

 

"Vaikka kyseessä eivät ole revontulet, tämä pohjoinen valoilmiö on saanut ylistävää palautetta useilta Helsingissä vierailleilta."

Christopher Beanland, The Guardian, 2.9.2014 
Europe’s top 10 light art festivals (Euroopan 10 parasta valotaidefestivaalia)

 

"Valon käyttö taiteena. Julkisen taiteen ei tarvitse olla pysyvää; jotkin omaperäisimmistä teoksista voidaan purkaa kytkintä napsauttamalla. Juuri sen Lux Helsinki -festivaali osoittaa. Suomen pääkaupungin nimekkäimmät rakennukset saavat täysin uuden ilmeen dramaattisen ulkovalaistuksen ansiosta. Bonus: festivaali järjestetään tammikuussa, jolloin yöt ovat pitkiä ja Helsingin asukkaat tarvitsevat kipeästi mielen kohotusta."

Dante Ramos, The Boston Globe, 27.7.2014
Six ideas Boston should emulate  (Kuusi ideaa, joita Bostonin tulisi jäljitellä)

 

"Talvella järjestettävää valotaiteen tapahtumaa voi verrata kukkaistutusten ja puistojen hoitoon kesällä. Molemmat perustuvat pelkistettyyn kauneuteen, jonka tulkinta ei vaadi ihmiseltä erityistä pinnistelyä. Kohteet ovat helposti saavutettavissa. Visuaalinen mielihyvä on moninkertainen kuluihin verrattuna.

Valofestivaaleja on pidetty myös muualla Euroopassa, mutta ne ovat keskittyneet enemmän vanhojen rakennusten valaisemiseen. Suomen talvinen luonto onkin festivaalille erityinen ympäristö.

Helsingin kaupungin panostus tapahtumaan on hyvin perusteltu."

Helsingin Sanomat, pääkirjoitus 3.1.2014
Helsinki ansaitsee enemmän valoa

 

"Lux Helsinki muuntaa kaupungin keskustan vuosittain eläväksi ja hehkuvaksi valoteokseksi. Festivaali houkuttelee taiteilijoita luomaan valoteoksia, jotka heijastetaan kaupungin historiallisten rakennusten julkisivuihin, ja näin talven pimeimmästä ajasta, melkein 18 tunnin päivittäisestä pimeydestä, saadaan eniten iloa. Ainu-Eliina Palmun suunnittelema, ihana Pink Caravan maalasi kaupungin eloisalla valolla vaaleanpunaiseksi ja antoi paikallisille mahdollisuuden tarkastella maailmaa ruusunpunaisten lasien läpi.

Juhlallisuudet alkoivat 4.1., kun juhlijat kerääntyivät ihastelemaan Suomen Kansallisteatteria, joka oli ensimmäinen valaistu rakennus. Hieno, vuonna 1902 rakennetun teatterin kivijulkisivu heräsi eloon, kun purppuranpunainen valo heijastui rakennukseen. Korkeuksiin kohoava linnamainen rakennus muuntautui hetkessä vierailijoita ihastuttavaksi Barbin unelmataloksi. Sama Barbie-käsittely toistui iltaisin, kun historiallinen rakennus toisensa jälkeen valaistiin paikallisten yllätykseksi."

Lori Zimmer, Inhabitat, 17.1.2013
The Lux Helsinki Festival Illuminates the City Center During the Dark Finnish Winter (Lux Helsinki -tapahtuma valaisee kaupungin keskustan Suomen pimeän talven keskellä)

 

"Suomen pääkaupunki hehkuu värikkäitä valoja ja laservaloja, jotka halkovat tummaa talvista taivasta valaisten keskustan rakennuksia ja tarjoavat kaivatun valonsäteen vuoden pimeimpiin päiviin."

David Macdougall, Associated Press, 9.1.2013
Finnish capital Helsinki lights up in winter dark (Suomen pääkaupunki Helsinki valaistuu talven pimeydessä)

 

"Valon myötä maailmakin sai alkunsa, eteerisenä tieteen ja abstraktin yhdistelmänä. Valo saa meidät myös näkemään asiat eri tavalla. Asioiden uudella tavalla näkeminen onkin Lux Helsinki -tapahtuman tavoite."

Alexandra Davey, Condé Nast Traveller, 2.1.2013
New Northern Lights (Uudet revontulet)

 

"Pohjois-Suomi on yksi harvoista paikoista, joissa voi nähdä kuuluisia revontulia. Ne ovat mielestämme yksi maailman parhaista luonnon valoilmiöistä. Älä huoli, jos et halua vaeltaa pohjoiselle napapiirille nauttiaksesi tästä mystisestä ilmiöstä. Vietä pari päivää Helsingissä lomien jälkeen, kun kaupungissa hehkuu 13 erillistä valoteosta, jotka paljastavat uuden puolen kaupungin kuuluisimmista rakennuksista ja tuovat lämpimän tuulahduksen talven keskelle. – – Squire on ennenkin ylistänyt Helsingin designperintöä, ja ihastut siihen varmasti, jos sinulla on silmää designille."

Chris Aviles, Travel Squire, 4.12.2012
Helsinki: Let There Be Lux (Tulkoon Lux)