Uutiset

  • Lux Helsinki -valofestivaalin osallistavat teokset innostivat yleisöä

    9.1.2015

    Seitsemättä kertaa 4.–8. tammikuuta 2015 järjestetty valofestivaali Lux Helsinki keräsi Helsingin keskustaan yli 200 000 kävijää niin Helsingistä, muualta kotimaasta kuin ulkomailtakin. Fire Circus Walkean tuliesityksiä Senaatintorilla seurasi viitenä päivänä noin 28 000 katsojaa. Yksi festivaalin tämän vuoden teemoista oli osallistavuus: yleisö osallistui aktiivisesti teoksiin, joiden lopputulokseen katsoja pääsi itse vaikuttamaan. Lux Helsingin järjestää Helsingin kaupunki ja tapahtumaan on vapaa pääsy. 

    Valoteoksia toteuttivat tekijät taiteen eri kentiltä Suomesta, Saksasta, Ranskasta, Belgiasta ja Japanista. Teoksia nähtiin 13 tapahtumapaikassa Senaatintorin suunnalla, Kansalaistorin ympäristössä sekä Annantalolla. Päivittäin paikkaa vaihtanut One Minute of Fame -teos nähtiin Keskuskadulla, Narinkkatorilla, Mannerheiminaukiolla, Rautatientorilla sekä Annantalolla. Yhteensä tapahtumassa nähtiin 17 valoteosta. 

    Festivaalin oheisohjelma sisälsi muun muassa valoaiheisia näyttelyitä, opastettuja kävelykierroksia, avajaisklubin sekä yleisölle räätälöityjä tarjouksia ravintoloissa. 

    "Tapahtuma tukee Helsingin kaupungin strategisia tavoitteita, joihin kuuluu maksuttomien ja kaikille avoimien tapahtumien tarjoaminen niin kaupunkilaisille kuin matkailijoille. On ilo nähdä, kuinka aktiivisesti yleisö osallistuu koko kaupungin valofestivaalille vuosittain – kiitos kaikille kävijöille", sanoo Helsingin kaupungin elinkeino-osaston kaupunkimarkkinointi-yksikön päällikkö Saila Machere.

    "Festivaali tunnetaan niin Suomessa kuin kansainvälisestikin ja sille osallistumisesta on tullut monille perinne. Valoteosten määrä on sellainen, josta jokaisen on mahdollista löytää itselleen mieluisa teos. Nykyaikaisena kaupunkitapahtumana Lux Helsinki tuo esiin myös ajankohtaisia, mielipiteitä jakavia teemoja ja erottuu näin viihteellisemmistä valotapahtumista. Taiteen tehtävänä on herättää keskustelua," sanoo taiteellinen johtaja Ilkka Paloniemi.

    "Tapahtumaa monipuolistivat lukuisat yhteistyökumppanit, joille olemme kiitollisia. Yleisöltä on tullut myös toive, että useammat kahvilat ja ravintolat olisivat auki tapahtuman aikana iltaisin. Mukana oli nyt 18 yhteistyöravintolaa, mutta enemmänkin mahtuisi", jatkaa Saila Machere.

    Lux Helsinki -valofestivaalin taiteellisena johtajana toimi Ilkka Paloniemi ja teknisenä johtajana Matti Jykylä. Teknisestä tuotannosta vastasi Sun Effects Oy. Seuraavan kerran Lux Helsinki järjestetään tammikuussa 2016.

    Katso kuvia vuoden 2015 tapahtumasta galleriassa.

  • Vastaa Lux Helsingin kävijäkyselyyn

    4.1.2015 

    Vastaa Lux Helsingin kävijäkyselyyn! Vastata voi 16. tammikuuta 2015 asti. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan valoaiheinen Helsinki-kassi. Tutkimuksen toteuttaa Sponsor Insight. 

  • Graffitimaalarit vierailevat Water Light Graffiti -teoksella

    4.1.2015

    Rautatieaseman Postihallissa sijaitsevalla Water Light Graffiti -teoksella voi bongata graffitin kovia nimiä ja pitkän linjan tekijöitä! Maalarit ovat paikan päällä aina klo 18-20 (tiistaina 5.1. jo klo 17 alkaen). 

    Klikkaa maalarin nimeä nähdäksesi taiteilijoiden portfoliot.

    Su 4.1. KAP, HEL & Charles Liquor
    Ma 5.1. Eor E. Bock
    Ti 6.1. Stay Ice & Juha Lahtinen
    Ke 7.1. Hende, Felone & Pher
    To 8.1. Sami Serpola

  • Valo on pimeän vuodenajan mahdollisuus

    2.1.2015

    Lux Helsingin taiteellinen johtaja Ilkka Paloniemi kirjoitti pääkirjoituksen Helsinki This Week -lehden tammikuun numeroon. Lehden luvalla saamme julkaista tekstin myös Luxin sivuilla.

    Suomessa vuosi rytmittyy vuodenaikojen mukaan. Kesäaikaan saamme nauttia luonnonvalosta, mutta talviaikaan olemme pääosin keinovalon varassa. 

    Valon kaipaaminen on ihmiselle luonnollista. Jos arkiympäristömme valaistus Suomessa olisi mielenkiintoisempaa ja laadukkaampaa, voisimme suhtautua talven pimeyteen positiivisemmin siitä ahdistumisen sijaan. Sen sijaan, että matkustamme auringon perässä etelänlomille, voisimme iloita talvesta ja tehdä itse talvikauden kunniaksi ympäristöömme valoa. Tämä on mahdollisuus, johon pimeänä vuodenaikana kannattaa tarttua.

    Hämärä vuodenaika toimii upeasti Lux Helsingin näyttämönä. Festivaali antaa piristysruiskeen arkiseen ympäristöömme keskellä pimeintä vuodenaikaa. Taide tuodaan gallerioista ja museoista ulos kaupunkitilaan: Lux Helsinki avaa laadukkaan valotaiteen avulla ovet myös harvinaisempiin kaupunkitiloihin. Koko perheen tapahtuma houkuttelee löytämään kaupungin uudesta näkökulmasta: älypuhelimien myötä ikimuistoisista hetkistä jää digitaalisia muistoja, joihin on helppo palata.

    Lux Helsinki 2015 juhlistaa Helsingin valotapahtumien 20-vuotista historiaa, jonka juuret ovat jo vuonna 1995 ensi kertaa järjestetyssä Valon Voimat -tapahtumassa. Seitsemättä kertaa järjestettävä Lux Helsinki jatkaa tänä päivänä Valon Voimien viitoittamalla tiellä. 

    Valon positiivinen vaikutus hyvinvointiin ympäri vuoden tunnetaan. Myös pysyvä kaupunkivalaistus voisi olla rohkeampaa: taiteilijoiden ideoita kannattaisi hyödyntää kaupunkisuunnittelu- ja rakennuspuolella enemmänkin.

    Taiteen tehtävänä on herättää keskustelua. Nykyaikaisena kaupunkitapahtumana Lux Helsinki tuo esiin myös ajankohtaisia, mielipiteitä jakavia teemoja ja erottuu näin viihteellisemmistä valotapahtumista. Lux Helsingissä 2015 onkin mukana erityisesti yleisöä osallistavia teoksia.

    Lux Helsinki muuttaa kaupungin kuin suureksi teatteriksi: useilla näyttämöillä nähtävissä erilaisissa näytelmissä merkittävässä roolissa on katsoja itse.

    Ilkka Paloniemi
    Taiteellinen johtaja
    Lux Helsinki

  • Annantalon Unikuvia-työpajat sopivat koko perheelle

    2.1.2015

    Unikuvia-valotaideteos kutsuu yleisön osallistumaan teoksen toteuttamiseen! Lux Helsingin ajan Annantalon julkisivun suuret ikkunat ovat kaupunkilaisten käytössä. Ikkunoihin heijastetaan piirtoheittimillä unikuvia ja tarinoita, joita yleisö voi tulla katsomaan tai tekemään itse. 

    Annantalossa voi osallistua mm. "Marmorivaloa ja vesihelmiä", "Uniolentoja" sekä "Univaloa – valomaalauksia" -työpajoihin. Lue lisää tai lataa esite (pdf).

    Varma hittikohde erityisesti perheille!

    Huom! Unikuvia-teos ja työpajat ovat vain sunnuntaista keskiviikkoon 4.-7.1.