Teokset ja tekijät

Tuomiokirkko
Miika Riikonen: Nikolainkirkko

Vuonna 2015 37 vuotta täyttävän Miika Riikosen valoinstallaatio on hatunnosto 163 vuotta täyttävälle Helsingin tuomiokirkolle ja onnentoivotus 80 vuotta täyttävälle säveltäjälle Aulis Salliselle. 

Nikolainkirkko on poikkeuksellinen antispektaakkeli. Teos ei pyri tekemään monumentista vieläkin suurempaa, vaan tuo esiin Tuomiokirkon ainutlaatuisen ja monimuotoisen arkkitehtuurin. Riikonen  nostaa valolla esille yksityiskohtia, jotka eivät kuulu alkuperäiseen Carl Ludvig Engelin suunnitelmaan.

Tilausteos pyrkii tuomaan esiin Tuomiokirkon monimuotoisuuden ja sen arkkitehtuurin. Riikonen on ollut mukana toteuttamassa erilaisia versioita Tuomiokirkon valaisusta, ja haluaa nyt esittää oman versionsa siitä. Teoksen kesto on noin kuusi minuuttia.

Valoinstallaatio: Miika Riikonen
Tuomiokirkko: Arkkitehti Carl Ludvig Engel, loppuun saattanut Ernst Bernhard Lohrmann
Musiikki: Aulis Sallinen – Metamorfora Op. 34, esittäjinä Ilkka Paananen ja Saara Hakkila

Valokuvat: Jussi Ratilainen

Esitysaika: Joka päivä klo 17-22

Miika Riikonen on helsinkiläinen, uransa 90-luvun lopussa Jyväskylässä aloittanut valo- ja videosuunnittelija. Riikonen on tehnyt valo- ja videotöitä bändeille, festivaaleille, televisioon, yritystapahtumiin, oopperaan, tanssiin ja teatteriin. Teatteritaiteen kandidaatiksi Riikonen valmistui Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun laitokselta vuonna 2012. 

Takaisin ylös

Senaatintori
Fire Circus Walkea: Fire Circus Walkea

Antti Sunialan ohjaus Fire Circus Walkea yhdistää tulisirkuksen ja tanssin maailmat ennennäkemättömäksi kokonaisuudeksi Senaatintorin historiallisessa ympäristössä. Esitys lähestyy tulitaidetta uusista tanssin lähtökohdista: se on tehty yhteistyössä nykysirkustaiteilijana ja tanssikoreografina tunnetun Cristiana Casadion kanssa. Esityksessä rikotaan äärimmäisissä talvisissa olosuhteissa tanssijoiden omia ja tulitaiteen rajoja. Työryhmä koostuu berliiniläisistä ammattitanssijoista ja puvustuksesta vastaa vaatesuunnittelija Mirkka Metsola.

 

Kuvat: Jussi Ratilainen

Esitysaika: Klo 17 ja 20 (kesto noin 25 minuuttia)

Fire Circus Walkea on tulitaiteilija ja koreografi Antti Sunialan ensemble, joka uudistaa tulitaiteen kenttää tuoden sitä lähemmäs nykysirkuksen maailmaa. Fire Circus Walkea on esiintynyt Lux Helsingissä aikaisemmin vuosina 2011, 2012 ja 2014.

Antti Suniala on esiintynyt ja opettanut vuodesta 2000 alkaen ja hän on noussut yhdeksi kansainvälisesti arvostetuimmista tulisirkustaiteilijoista. Suniala on opiskellut Turun Taideakatemian sekä kiinalaisen Beijing International Art Schoolin sirkuslinjoilla. Hänet on palkittu Esiintyvät Taiteilijat ry:n Vuoden Viihdetaiteilija -palkinnolla vuonna 2010 sekä kotikaupunkinsa Järvenpään vuoden 2011 taidepalkinnolla. Suniala asuu ja harjoittelee Berliinissä.

Takaisin ylös

Torikorttelit
Petri Tuhkanen: Sinisten välissä

Teoksen sijainti: Bockin talon sisäpiha, käynti Aleksanterinkadulta tai Sofiankadulta

Sinisten välissä on teos väreistä, jotka näkyvät kahden sinisen – meren ja taivaan – välissä. Valtava määrä värejä kohtaa toisensa taivaanrannassa joka päivä 24 tunnin ajan. 

Teokseen on valittu maapallolta viisi kaukaista paikkaa, joissa nämä kaksi sinistä kohtaavat todella erilaisissa ympäristöissä. Kohtaamiset muuntautuvat teoksessa värivaloksi. Teoksen rytmin määrittelee auringon kierto valituissa paikoissa tähän aikaan vuodesta. Yksi auringon kierto on skaalattu viiteen minuuttiin.

Valitut viisi paikkaa ovat Svalbard, Norja; Korppoo, Suomi; Santiago, Cape Verde; Tasmania, Australia ja Etelämanner.

Teos nähtiin vuoden 2014 Lux Helsingissä Lux IN -näyttelyssä Kaapelitehtaalla ja tuodaan nyt esille uuteen ympäristöön.

Kuva: Jussi Ratilainen

Esitysaika: Joka päivä klo 17-22

Takaisin ylös

Torikorttelit
Anniina Veijalainen: Suojaväri/Camouflage

Teoksen sijainti: Bockin talon sisäpiha, käynti Aleksanterinkadulta tai Sofiankadulta

"Itseään ei voi maisemassa nähdä."

Suojaväri/Camouflage on veistos katoamisesta, heijastuksista tai ikuisesta loisteesta. Pinta on ihmisen ja maailman raja, näkyvin ihmisen muoto. Se on kuitenkin vain ympäristönsä peilikuva, heijastus katseessa tai valon liike iholla.

Teos nähtiin vuoden 2014 Lux Helsingissä Lux IN -näyttelyssä Kaapelitehtaalla ja tuodaan nyt esille uuteen ympäristöön.

Kuva: Jussi Ratilainen

Esitysaika: Joka päivä klo 17-22

Takaisin ylös

Torikorttelit
Ville Mäkelä: Vladimir

Teoksen sijainti: Bryggeri Helsingin sisäpiha, käynti Sofiankadulta tai Unioninkadulta

Venäjä on ollut politiikkansa takia otsikoissa maailmanlaajuisesti jo pitkään. Eurasianistit vastustavat Venäjän länsimaistumista ja sen vaikutteita. Mielenosoittajat sekä seksuaaliset vähemmistöt ovat viime aikoina saaneet tuntea suurta vastustusta valtion taholta.

Teos on vastalause Venäjän politiikan aatteita vastaan.

Teos nähtiin vuoden 2014 Lux Helsingissä Lux IN -näyttelyssä Kaapelitehtaalla ja tuodaan nyt esille uuteen ympäristöön.

Kuva: Jussi Ratilainen

Esitysaika: Joka päivä klo 17-22

Takaisin ylös

Helsingin yliopisto, Porthania
Mader Wiermann: shift

Osoite: Yliopistonkatu 3

Teos luo yliopistorakennus Porthanian julkisivuun illuusion, joka saa näkemään rakennuksen toisin.

Rakennuksen ikkunarivistö täyttyy vaihtuvista lohkareista, jotka liikkuessaan synnyttävät loputtomasti uusia tiloja ja maisemia. Lohkareiden muodostama virtuaalinen maisema sulautuu osaksi Porthaniaa: ikkuna näyttää kurkistusaukolta suurempaan koneistoon, joka toimii rakennuksen sisällä. Teoksen elokuvallisuutta täydentää ääni-installaatio, josta vastaa Thomas A. Troge.

Teos juhlistaa Helsingin yliopiston 375-vuotisjuhlavuotta. Teosta tukee Goethe-Institut Finnland. 

Kuva: Jussi Ratilainen

Esitysaika: Joka päivä klo 17-22

Mader Wiermann on saksalainen taiteilijaduo, jonka muodostavat mediataiteilija Holger Mader ja arkkitehti Heike Wiermann. Mader Wiermannin valoa, liikkuvaa kuvaa ja ääntä yhdistäviä teoksia on nähty ympäri maailmaa eri tapahtumissa ja museoissa muun muassa Sao Paolossa, New Yorkissa, Pekingissä, Kööpenhaminassa ja Oslossa.

Takaisin ylös

Helsingin yliopisto, Topelia
Useita tekijöitä: Lantern Park

Osoite: Unioninkatu 38

Tunnelmallinen lyhtypuisto Lantern Park syntyy tänä vuonna Helsingin yliopiston alueella sijaitsevan intiimin Topelia-korttelin sisäpihalle. Mukana on toista sataa lyhtyä: aikaisemmilta vuosilta tuttujen lyhtyjen lisäksi mukana on taide- ja muotoilualan opiskelijoiden valmistamia uusia lyhtyjä. Myös puiston valaistus muuttuu osaksi tunnelmaa.

Lyhtypuisto toteutetaan yhteistyönä Aalto-yliopiston ja Taideyliopiston kanssa. Puistoa kuratoi valosuunnittelija Mia Kivinen.

Lyhtypuisto juhlistaa Helsingin yliopiston 375-vuotisjuhlavuotta.

Kuva: Jussi Ratilainen

Esitysaika: Joka päivä klo 17-22

Uusia lyhtyjä ovat valmistaneet syksyllä 2014 Liisa Ahlfors, Elena Aleksandrova, Marianne Autio, Suvi Ermilä, Oscar Furunes, Ilkka Jaakkola, Kristian Jalava, Matti Jykylä, Anders Karls, Inka Komulainen, Anni-Marja Kuula, Petra Kytölä, Jaakko-Ilkka Leeve, Amanda Manner, Petra Martinez, Maria Mastola, Duncan Matthews, Veronika Nehasilová, Niko Nurmi, Saara Palmujoki, Ilkka Paloniemi, Jaakko Raami, Alexander Salvesen, Beatrice/Sofie Sillanpää, Laureline Tilkin-Franssens, Fernando Visockis & Pedro Heldt, Tomoya Wakayama ja Emilio Zamudio.

Katso kuvia uusista lyhdyistä galleriassa.

Takaisin ylös

Rautatieasema, Postihalli
Antonin Fourneau: Water Light Graffiti

Water Light Graffiti on teos, jonka toteutumiseen tarvitaan yleisön apua. Tuhansien led-valojen muodostama pinta herää eloon, kun se on kosketuksissa veden kanssa. "Vesivalograffitin" voi luoda esimerkiksi siveltimellä tai omilla sormilla. Kuka tahansa voi osallistua teoksen toteuttamiseen. Teoksessa yhdistyvät teknologia, interaktiivisuus ja katutaide.

Water Light Graffiti on vieraillut tapahtumissa ympäri maailmaa ja se on nähty muun muassa Hollannin Eindhovenin Glow-valotapahtumassa, Ranskan Lyonin Fête des Lumières -valotapahtumassa sekä New York Design Weekillä Yhdysvalloissa.

Teoksen yhteistyökumppani on Raha-automaattiyhdistys RAY. Teosta tukee Ranskan instituutti Suomessa.

Teoksella nähdään joka päivä graffitimaalauksen kovia nimiä - lue lisää uutisesta.

Kuvat: Jussi Ratilainen

Ranskalainen Antonin Fourneau työskentelee interaktiivisen taiteen ja populaarikulttuurin parissa ja tutkii erityisesti luovaa vuorovaikutusta suurissa ihmisryhmissä. Fourneau on työskennellyt Espanjassa ja Japanissa sekä osallistunut lukuisiin digitaalisen taiteen näyttelyihin. Hän toimii tällä hetkenä digitaalisten taiteiden professorina Pariisin ENSAD-taidekorkeakoulussa ja vierailee luennoimassa ympäri maailmaa.

Takaisin ylös

Sanomatalo, Mediatori
Immanuel Pax: Enimmäkseen hyvä näkyvyys

Oletko koskaan huomannut tuhansia verisuonia, jotka risteilevät verkkokalvoillasi? Katso tarkkaan. Siellä ne ovat. Olet vain unohtanut ne.

Enimmäkseen hyvä näkyvyys hapuilee kohti näköaistin rajoja. Se istahtaa näkökentän reunalle ja kurkistaa sen yli.

Teoksessa Anniina Veijalaisen käsinmaalaamat diakuvat heijastetaan katsojaa kohti. Teoksen väri- ja muotomaailma paljastuu katsojalle silmille asetettavien opaalilasien läpi.

Teos nähtiin vuoden 2014 Lux Helsingissä Lux IN -näyttelyssä Kaapelitehtaalla ja tuodaan nyt esille uuteen ympäristöön.

Kuvat: Jussi Ratilainen

Esitysaika: Joka päivä klo 17-22

Takaisin ylös

Kansalaistori
Kinsei & Aake Otsala: Time Lapse Plant

Luulitko, että varjon sävy voi olla vain tumma? Time Lapse Plant poimii värit katsojan varjosta ja laittaa ne liikkumaan. Lux Helsinkiin teoksesta toteutetaan interaktiivinen versio, jossa yleisö pääsee itse kokeilemaan, mitä omalle varjolle tapahtuu.

Time Lapse Plant on kurkistus tulevaisuuteen: teos hyödyntää modernin led-valotekniikan ominaisuuksia äärimmilleen vietynä. Se osoittaa käytännössä, mitä matala energiankulutus ja valonlähteen suunnaton reaktionopeus tarkoittavat.

Kuvat: Jussi Ratilainen

Japanilainen Kinsei, oikealta nimeltään Takayuki Fujimoto, on tutkinut led-valoa valonlähteenä vuosia. Taiteilijan teokset ovat vieneet valon käyttöä uusille alueille avartaen käsitystä siitä, mitä valolla voi tehdä käsitetaiteessa. Kinsei kuuluu vuonna 1984 Kiotossa, Japanissa perustetun taiteilijakollektiivi Dumb Typen perustajajäseniin ja on toiminut lähes kaikkien ryhmän teosten valosuunnittelijana ja teknisenä päällikkönä.

Suomalainen Aake Otsala on Lapista kotoisin oleva säveltäjä ja äänisuunnittelija. Hänen sävellyksissään yhdistyvät nostalgisen folkin ja elektronisen musiikin elementit. Otsalan musiikkia on kuultu niin tanssiteoksissa, taideinstallaatioissa kuin tilasuunnittelussakin. Otsala aloitti uransa 1990-luvulla progressiivisen rockin yhtye Absoluuttisen Nollapisteen basistina ja on toiminut sittemmin tuottajana monenlaisille eri yhtyeille.

Takaisin ylös

Musiikkitalo
WhiteNight Lighting: Yötön yö

Suomi on valon suhteen vastakohtien maa. Kesällä valkoinen yö tuntuu itsestäänselvyydeltä, kun talven pitkä pimeys on voitettu. Kesäyön salaperäisyys on innoittanut taiteilijoita kautta aikojen.

Teos luo muistikuvan yöttömästä yöstä keskelle urbaania kaupunkitilaa. Teoksen tyylitellyt puunrungot ovat moderni tulkinta kesäisestä koivikosta. Muuttuva valo luo abstraktin tulkinnan metsään siivilöityvästä ja jatkuvasti vaeltavasta yöttömän yön valosta. Taustalla horisontti elää juhannusyön väreissä. Katsoja voi kuulla päättymättömän kesäyön äänet.

Teosta tukevat iGuzzini Finland & Baltic Oy sekä Tehomet Oy.
 
 
Kuva: Jussi Ratilainen
 

Esitysaika: Joka päivä klo 17-22

WhiteNight Lightingin takana ovat Joonas Saaranen ja Arto Heiskanen. Arkkitehtuurivalaistuksistaan tunnettu parivaljakko tekee tasaisin väliajoin vierailuja taidevalon puolelle. Duon inspiraation lähteenä olevat pohjoinen luonto ja valo näkyvät teosten kantavina teemoina. Teokset leikittelevät valon ja varjon vuoropuhelulla, ja jättävät katsojalle tilaa tulkita näkemäänsä.

Takaisin ylös

Hakasalmen huvila, takapiha
ACT Lighting Design & Odeaubois: OVO

Puurakenteinen valoteos OVO sijoittuu Hakasalmen huvilan takapihalle. Yleisö pääsee kulkemaan teoksen sisäpuolelle, jolloin teoksen valoanimaatio ja äänimaailma ympäröivät kokijan. Teoksen muotona on muna, joka on uuden elämän symboli ympäri maailman. OVOn universaali ja puhdas muotokieli on ihastuttanut yleisöä lukuisissa kansainvälisissä valotapahtumissa.

Kuva: Jussi Ratilainen

Esitysaika: Joka päivä klo 17-22

Belgialainen ACT Lighting Design on toiminut yli 20 vuoden ajan rakennusvalaisun, showvalaisun ja valotaiteen parissa. Ryhmä luo ainutlaatuisia lopputuloksia tuomalla luovuutta, innovaatiota ja tunnetta rakennusvalaisuun sekä pragmaattisuutta, perfektionismia ja teknistä osaamista viihteeseen ja taiteeseen. OVOn valosuunnittelusta on vastannut Koert Vermeulen ja lavastuksesta Marcos Viñals Bassols. Veistoksen ovat luoneet Odeauboisin Pol Marchandise & Mostafa Hadi.

Takaisin ylös

Kansallismuseo, Halkopiha
Jürgen Albrecht & Isabelle Mars: Universalis Helsinki

"Wir wandeln alle in Geheimnissen. Wir sind von einer Atmosphäre umgeben von der wir noch gar nicht wissen, was sich alles in ihr regt, und wie es mit unserem Geiste in Verbindung steht.“ 
Johann Wolfgang von Goethe


Jürgen Albrechtin ja Isabelle Marsin teokset ovat abstrakteja sommitelmia, joiden väriskaala vaihtelee läpäisemättömästä mustasta kirkkaaseen valkoiseen. Teokset eivät ole kuvia eivätkä esineitä, vaan kolmiulotteisia kenttiä, jotka ilmestyvät vain valossa. Olennaista on tila, jossa teos sijaitsee. Teokset ovat tilallisia illuusioita: ulko- ja sisäpuoli sulautuvat toisiinsa. Visuaalisessa labyrintissa valon kaksijakoinen luonne heijastuu sekä materiaaliseksi että immateriaaliseksi ilmiöksi. Teosta tukee Goethe-Institut Finnland.

Käynti Kansallismuseon sisäpihoille rakennuksen takaa porteista Museokadun puolelta.

* Torstaina 8.1. myös Kansallismuseon näyttelyt ovat avoinna klo 22 asti.
 

Ylempi kuva: Jussi Ratilainen:
Alempi kuva Albrechtin ja Marsin aikaisemmasta teoksesta: Ilkka Paloniemi

 

Esitysaika: Joka päivä klo 17-22

Jürgen Albrecht ja Isabelle Mars asuvat ja työskentelevät Hampurissa, Saksassa. Heidän teoksiaan on nähty näyttelyissä Saksan lisäksi Ranskassa, Belgiassa, Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa.

Takaisin ylös

Kansallismuseo, Linnanpiha
Ishmail Sandstroem: Mandala

Kansallismuseon Linnanpihan täyttää Ishmail Sandstroemin Mandala-teossarja. Mandaloiden materiaalina ovat diabetestarvikkeet – insuliinikynät, ruiskut ja piikit, sokeriliuskat sekä testineulat – jotka on valaistu led-valoin. Ishmail Sandstroem uskoo, että mandalan – sanskriitin kielellä ympyrän, keskuksen tai yhteyden – avulla on mahdollista nähdä kauhistuttava kauniina ja pelottava pelastavana.

Käynti Kansallismuseon sisäpihoille rakennuksen takaa porteista Museokadun puolelta.

* Torstaina 8.1. myös Kansallismuseon näyttelyt ovat avoinna klo 22 asti.

Ylempi kuva: Jussi Ratilainen

Esitysaika: Joka päivä klo 17-22

Ishmail Sandstroem on algerialais-ruotsalainen outsider-taiteilija. Hän asuu Sunnysiden kaupunginosassa Queensissä, New Yorkissa. Sandstroem on tunnettu herkistä, alkukantaisista viivapiirustuksistaan ja valoteoksistaan, jotka ovat usein abstrakteja, mutta aina tunnevoimaisia. Ishmail Sandströmin kuraattorina toimii teatteriohjaaja Petri Lehtinen.

Takaisin ylös

Finlandia-talo
Lighting Design Collective Helsinki: Anonymous

"On the Internet, nobody knows you’re a dog."
Steiner 1993

Valkoinen kuutio on ilmestynyt Finlandia-talon eteen. Sen sisällä on mikrofoni. Lava on avoin mielipiteille, vitsille, laululle. Aikaa on kolme minuuttia. Ei valvontaa, ei sensuuria, ei henkilöllisyyksiä.

Anonymous muuttaa Finlandia-talon viestinnän välineeksi. Valoteos tarjoaa katsojalle mahdollisuuden esittää oma, näennäisesti näkymätön ja anonyymi, mielipiteensä. Teos visualisoi puhujan äänen ja liikkeen valoilmaisun keinoin: näin muodostuvat abstraktit valon liikkeet heijastetaan Finlandia-talon julkisivuun. Valo ei paljasta, kuka kuution sisällä on.

Kuva: Jussi Ratilainen

Esitysaika: Joka päivä klo 17-22

Lighting Design Collective Helsinki on pysyviin arkkitehtonisiin kohteisiin erikoistunut suunnittelutoimisto, jonka pääasiallinen materiaali on valo.

Tapio Rosenius on Oulusta lähtöisin oleva valaistussuunnittelija ja valotaiteilija, jonka töitä on toteutettu yli kahteenkymmeneen eri maahan Euroopassa, Aasiassa, Lähi-idässä ja Afrikassa. Rosenius on saanut kymmeniä kansainvälisiä̈ valo- ja taidealan palkintoja.

Jari Vuorinen on helsinkiläinen valaistussuunnittelija, jolla on yli kymmenen vuoden kokemus arkkitehtuuri- ja elokuvavalaisusta. Vuorisen kokonaisvaltainen metodologia pyrkii tuomaan valon avulla esiin tilan luonteen ja hierarkian.

Takaisin ylös

Annantalo
Useita tekijöitä: Unikuvia

Osoite: Annankatu 30. VIIMEISTÄ PÄIVÄÄ keskiviikkona 7.1!

Lux Helsingin ajan Annantalon julkisivun suuret ikkunat ovat kaupunkilaisten käytössä. Ikkunoihin heijastetaan piirtoheittimillä unikuvia ja tarinoita, joita yleisö voi tulla katsomaan tai tekemään itse. Myös pihamaalla olevaan Taikalyhtyyn tuunataan uusi ilme. Työskentelyä ohjaavat Annantalon taiteilijaopettajat ja se sopii kaikenikäisille.

Annantalon kahvila on avoinna Lux Helsingin ajan. 

Annantalossa järjestetään tapahtuman aikana 4.-7.1. työpajoja - lue lisää alempaa tai lataa esite (pdf).


Kuvat: Jussi Ratilainen

Esitysaika: Huom! Vain 4.-7.1. klo 17-22

 

Unikuvia-työpajat 4.–7.1.2015 klo 17-22

PELIHUONE, tanssiluokka, 1.krs

Pelihuoneessa pääsee pelaamaan Unen symbolit -muistipeliä sekä Piirrä ja arvaa -peliä piirtoheittimen avulla.  Lisäksi huoneessa voi tulkita ystävän unta puhelinmajoissa ja tehdä oman unikortin kotiin vietäväksi.

Ohjaajana Elina Rantasuo

MARMORIVALOA JA VESIHELMIÄ, tekstiililuokka, 1. krs

Työpajassa haltioidutaan valoa maalaamalla ja marmoroimalla paperia sekä lämpimiä vesihelmiä näpelöimällä rentouttavassa ambient-tunnelmassa.

Ohjaajana Simo Koivunen

UNIOLENTOJA, juhlasali, 1. krs

Uniolennot valmistetaan mielikuvituksesta ja valolla leikkivistä materiaaleista. Juhlasalissa testataan, miltä uniolentojen varjokuvat näyttävät. Työpajassa valmistuneet uniolennot viedään etupihan Taikalyhtyyn, jossa ne pääsevät kaupunkilaisten ihailtaviksi.

Ohjaajana Sofia Palillo

UNIVALOA – VALOMAALAUKSIA, valokuvaluokka, 2. krs

Univaloa-työpajassa kaupunkilaiset pääsevät kokeilemaan valomaalausta erivärisillä lampuilla hämärässä tilassa, rennon musiikin siivittämänä. Työskentely tapahtuu 2–6 hengen ryhmissä. Työpajaan voi saapua myös yksin. Unenomaiset valomaalauskuvat heijastetaan Annantalon julkisivun ikkunoihin.

Ohjaajana Tekla Pohjolainen

UNTA VAIN – YHTEISÖLLINEN TILATEOS, teatteriluokka, 2. krs

Taskulampun valossa ja Antti Lippon luomassa äänimaailmassa voit tutkia tanssivin askelin Sonja Salomäen ja Venla Martikaisen teosta Loistava ylhäisyys sekä Venla Martikaisen ja Miila Vainion työtä Hovi. Työt on tehty Saintex Oy:n heijastinjäte-materiaalista.

ANIMAAKARIT – toiminnallinen animaationäyttely & animaatiostudio, 2. krs

Perheet ovat tervetulleita animaatiostudioon, jossa kuvauskalusto ja tietokoneet odottavat animaakareita. Työpajassa pääset kokeilemaan animaation tekemistä stop-motion-tekniikalla. Käytettävissä on erilaisia materiaaleja, mm. hiekkaa, muovailuvahaa, paperia ja esineitä, jotka herätämme henkiin animaation keinoin. Äänilaatikosta etsimme teokseen sopivat äänet.  

Ohjaajina Veikko Björk ja Kati Karvonen

Takaisin ylös

Bongaa teospaikka kaupungilla
Jasper Leonard Kühn: One Minute of Fame

Miten ihmiset toimivat kaupungissa? He kulkevat ohi kiireessä. Voisiko tämän muuttaa napin painalluksella? Uteliaat ohikulkijat saavat mahdollisuuden asettaa itsensä valokeilaan. Kun nappia painetaan, show alkaa ja muuttaa kaupungin lavaksi, jolla mitä tahansa voi tapahtua. Ehkä kyseessä on juuri sinun minuuttisi kuuluisuutta?

Teoksen paikan voi löytää sosiaalisesta mediasta tai kysyä Senaatintorin infokontista. 

Teos nähtiin ensimmäisen kerran Frankfurtin Luminale-valotapahtumassa vuonna 2014. Teosta tukee Goethe-Institut Finnland.

Teoksen jo julkistetut tapahtumapaikat:
Su 4.1. Keskuskatu
Ma 5.1. Narinkkatori
Ti 6.1. Mannerheiminaukio Kiasman edessä
Ke 7.1. Rautatientori, Jääpuiston vieressä
To 8.1. Annantalo (Annankatu 30)

 

Kuva: Jussi Ratilainen

Esitysaika: Joka päivä klo 17-22

Jasper Leonard Kühn on saksalainen valosuunnittelija. Hänen työnsä keskittyy ihmisten vuorovaikutukseen ja saa innoituksensa valon mahdollisuuksista. Kühn työskentelee taiteen, designin ja pedagogiikan yhtymäkohdassa.

Takaisin ylös