Kansalaistori
Kinsei & Aake Otsala: Time Lapse Plant

Luulitko, että varjon sävy voi olla vain tumma? Time Lapse Plant poimii värit katsojan varjosta ja laittaa ne liikkumaan. Lux Helsinkiin teoksesta toteutetaan interaktiivinen versio, jossa yleisö pääsee itse kokeilemaan, mitä omalle varjolle tapahtuu.

Time Lapse Plant on kurkistus tulevaisuuteen: teos hyödyntää modernin led-valotekniikan ominaisuuksia äärimmilleen vietynä. Se osoittaa käytännössä, mitä matala energiankulutus ja valonlähteen suunnaton reaktionopeus tarkoittavat.

Kuvat: Jussi Ratilainen

Japanilainen Kinsei, oikealta nimeltään Takayuki Fujimoto, on tutkinut led-valoa valonlähteenä vuosia. Taiteilijan teokset ovat vieneet valon käyttöä uusille alueille avartaen käsitystä siitä, mitä valolla voi tehdä käsitetaiteessa. Kinsei kuuluu vuonna 1984 Kiotossa, Japanissa perustetun taiteilijakollektiivi Dumb Typen perustajajäseniin ja on toiminut lähes kaikkien ryhmän teosten valosuunnittelijana ja teknisenä päällikkönä.

Suomalainen Aake Otsala on Lapista kotoisin oleva säveltäjä ja äänisuunnittelija. Hänen sävellyksissään yhdistyvät nostalgisen folkin ja elektronisen musiikin elementit. Otsalan musiikkia on kuultu niin tanssiteoksissa, taideinstallaatioissa kuin tilasuunnittelussakin. Otsala aloitti uransa 1990-luvulla progressiivisen rockin yhtye Absoluuttisen Nollapisteen basistina ja on toiminut sittemmin tuottajana monenlaisille eri yhtyeille.

Takaisin ylös